کد خبر: 254050
تاریخ انتشار: ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۸:۳۹
امید محمدی

امید محمدی در سرمقاله روز " دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ " روزنامه دنیای خودرو، به موضوع «نمایشگاه خودرو شانگهای؛ آیینه‌ای پیش روی صنعت خودرو کشور» پرداخت.

خبرنگار دنیای خودرو در این باره نوشت :

نـمایشــگاه بین‌المللی صنعت خودرو شانگهای ۲۰۲۵ با تمرکز بر خودروهای هوشمند و برقی، تصویری شفاف از آینده صنعت‌خودرو جهان ارائه کرد. درحالی که نوآوری‌های فناورانه در این صنعت با سرعتی بی‌سابقه پیش می‌رود، جایگاه صنعت‌خودرو کشور در این رقابت جهانی خالی و نیازمند بازنگری اساسی است.

نمایشگاه خودرو شانگهای نشان داد خودروهای هوشمند و برقی، نه یک انتخاب بلکه یک «ضرورت» برای «آینده صنعت‌خودرو» هستند.

خودروسازان چینی و جهانی با ارائه پیشرفته‌ترین فناوری‌های هوش مصنوعی و پلت‌فرم‌های نرم‌افزاری، گام‌های بلند توسعه برای آینده را برداشته‌اند؛ درحالی که صنعت‌خودرو کشور همچنان بر تولید خودروهای فعلی و متداول سوخت فسیلی تمرکز دارد.

شاید بتوان گفت ایجاد کنسرسیوم‌های فناورانه داخلی تنها راهکار برای جبران این عقب‌ماندگی است. توان و قدرت صنعت‌خودرو چین ناشی از زنجیره‌تامین قوی و توسعه چابک است که این امکان را برای خودروسازان چینی فراهم کرده است تنها ظرف مدت ۱۸ ماه، خودرو را از ایده به‌بازار برسانند. این درحالی است که فرآیند «توسعه محصول» در صنعت‌خودرو کشور به‌حدی طولانی است که از رقابت جهانی برای تولید خودروهای الکتریکی و هوشمند عقب مانده است. بنابراین بازنگری اساسی در سیاست «توسعه محصول» صنعت‌خودرو کشور و حرکت به سوی پلت‌فرم‌های ماژولار و مدیریت چابک، ضرورتی انکارناپذیر است.

در این نمایشگاه صنعت‌خودرو اروپا و حتی آمریکا مغلوب خودروسازان چینی شده بودند؛ زیرا تولید خودروهای برقی اقتصادی با برد طولانی و قیمت مناسب، به اولویت اصلی خودروسازان چینی تبدیل شده است. اغراق نیست اگر بگوییم چینی‌ها اکنون به زنجیره‌تامین و تولید انواع خودرو برقی در دنیا مسلط شدند. اما در مقابل، تقاضا برای خودروهای برقی در کشور به‌دلیل فقدان زیرساخت‌های مناسب، بی‌توجهی سیاستگزاران و فرصت‌سوزی صنعت‌خودرو به‌شدت محدود و اندک شده است. از دیگر نکات قابل تامل در نمایشگاه خودرو شانگهای توجه خودروسازان به انتظارات مشتریان بود. خودروسازان بین‌المللی در چین با شناخت عمیق از سلیقه مصرف‌کنندگان، مدل‌های اختصاصی را برای این بازار طراحی کرده‌اند.

این نکته باید یک تجربه برای صنعت‌خودرو کشور باشد که نگاهی فراتر از تولید انبوه به‌محصولات خود داشته باشد و با درک بهتر از نیازهای مصرف‌کننده داخلی، خودروهایی متناسب با ذائقه ایرانی عرضه کند.

نمایشگاه خودرو شانگهای ثابت کرد آینده صنعت‌خودرو در دنیا فناورانه‌تر و رقابتی‌تر از همیشه خواهد بود. برای آن‌که صنعت‌خودرو کشور در این مسیر پرشتاب جایگاهی برای خود داشته باشد، نیازمند تحولی عمیق در سیاستگزاری، نوآوری فناورانه و توسعه زیرساخت‌هاست.

تاخیر در این تحول، می‌تواند به‌معنای خروج کامل صنعت‌خودرو کشور از رقابت جهانی یا حتی منطقه‌ای باشد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 1 =